Kauppalehti tarttui North Patrolin digitaalisia työympäristöjä käsitelleen selvityksen havaintoihin ja erityisesti WhatsAppin yleisyyteen yritysten käytössä. Haastattelussa käsitellään muun muassa sitä miten WhatsAppin kieltäminen kannattaa toteuttaa.

Kauppalehti 27.6.2020: Digikonsultti kieltäisi WhatsAppin yritysten sisäisessä käytössä – Näiden riskien takia on syytä etsiä vaihtoehtoja

WhatsAppin työkäytön karsintahan ei ole aivan yksinkertaista, koska sitä on vaikea nähdä ja seurata. Onkin todennäköistä että monissa organisaatioissa joissa WhatsAppin käyttö on laajaa, ei IT-osasto edes tiedä sen olevan laajaa.

Ensimmäinen askel WhatsAppin korvaamiseen tulisi aina olla riittävän hyvän vaihtoehtoisen työkalun hankinta. Tämän jälkeen riippuu hieman organisaatiosta, että onko järkevää ensin perustella käyttökielto ja käskeä siirtymään hyväksyttyyn työkaluun vai kannattaako lähestyä pehmeämmin askelin asiaa. Liian nopean ja jyrkän kieltämisen riskinä on se, että käyttö voi jatkua silti, mutta siitä ei vain pidetä meteliä. Siksi on tärkeätä, että kun rajoittaminen aloitetaan, on tarjolla myös järkevä vaihtoehtoinen työkalu, johon siirtymistä tuetaan kädestä pitäen.

Täysi kielto pitäisi kuitenkin olla lopullisena tavoitteena. WhatsApp ei ole yrityskäyttöön sopiva työkalu. Emmehän käytä Gmailia tai Hotmailiakaan sähköpostiviestittelyyn työasioissa.

Esimerkiksi Euroopan komissio kielsi helmikuussa WhatsAppin, Messengerin ja Applen Messages -työkalut täysin työviestinnässä. Tällaisia linjauksia sopisi kyllä Suomessakin näkevän, sen verran laajalta vaikuttaa WhatsAppin käyttö Suomessa työasioissa.

Kauppalehden lisäksi myös Tivi  ja Talouselämä julkaisivat oman versionsa jutusta. Yhteisenä teemana jutuissa ovat WhatsAppin tietoturvaongelmat, tietovuotojen yleisyys ja WhatsAppin kuormittavuus työntekijöille, jotka käyttävät WhatsAppia aktiivisesti myös vapaa-ajalla.


Intranet ja digitaaliset työympäristöt 2020 -selvityksen tulokset

North Patrol selvitti huhti-toukokuussa 2020 suomalaisten organisaatioiden sisäisen viestinnän ja vuorovaikutuksen välineitä Intranet ja digitaalinen työympäristö 2020 -kyselyllä. Laajaan kyselyyn osallistui yhteensä 111 vastaajaa. Selvitys on jatkoa vuosina 2018, 2016 ja 2014 tehdyille selvityksille.

Intranet ja digitaaliset työympäristöt 2020 -selvityksen tuloksia analysoidaan blogikirjoituksissa läpi kesän ja syksyn 2020. Koostamme selvitykseen liittyvät artikkelit samaan kategoriaan, jota seuraamalla pääset helposti käsiksi selvityksen kaikkiin tulosartikkeleihin.

Kaikki selvityksen tulosartikkelit

Selvityksen tulokset on myös koottu julisteeseen, jonka voit tilata maksutta piristämään toimipisteen tai kotitoimiston seinää.

Tilaa tulosjuliste


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.