13.11.2017

Asiantuntijamme Perttu Tolvanen vetää Käyttäjälähtöinen intranet -koulutuksen Helsingissä 28.11.20117.

Koulutus perehdyttää intranetien uudistamiseen käyttäjälähtöisesti.

Koulutus on erityisen hyödyllinen henkilöille ja organisaatioille, jotka tuntevat, että intranetille pitäisi tehdä jotain, mutta eivät ole vielä päättäneet projektin kattavuutta: iso uudistus, tietty pieni facelift vai mitä.

Perttu Tolvanen, kenelle ja mihin tilanteisiin Käyttäjälähtöinen intranet -koulutusta suosittelet?

”Eniten aiemmissa koulutuksissa on ollut sisäisestä viestinnästä vastaavia henkilöitä, joilla on edessään intranet-uudistus, tai jotka haluavat ”faceliftata” tai uudelleenorganisoida nykyistä intranettiaan. Myös tietohallinnon edustajia on ollut jonkin verran mukana ihan vain päivittämässä tietouttaan siitä, että mitä ne intranetit tänä päivänä ovat, ja mihin suuntaan kannattaisi omaa intraa ehkä kehittää.”

”Tämä koulutus on siitä hyvä, että ei ole pakko olla uudistamassa intranettia teknisesti, jotta tästä koulutuksesta saa ideoita ja oppia irti. Koulutuksessa kun keskitytään enemmän intranet-konsepteihin ja siihen, millaisia sisällöllisiä ratkaisuja voi tehdä, ja miten esimerkiksi intranetin ympärillä olevat järjestelmät kannattaa roolittaa tai jopa pintauttaa intranettiin. Etenkin sellaiset henkilöt ovat antaneet erityisen hyvää palautetta, joilla on intranet-hanke vasta mietinnässä, ja eivät ole vielä tehneet päätöstä siitä, että aikovatko tehdä ison uudistuksen vai ainoastaan modernisoida nykyistä intraa.”

”Aika moni tuli vaikka viime vuonna sellaisella ajatuksella, että miten sosiaalinen kanava ja intranet pitäisi sovittaa yhteen.”

Koulutuksen esittelytekstissä puhutaan ’intraneteistä’.
Soveltuuko koulutus myös digitaalista työympäristöä uudistavalle tai kehittävälle?
Miten näet intranetin ja digitaalisen työympäristön – ovatko ne eri vai sama asia? Miten määrittelet ne?

”Yksi intranetin konseptoinnin keskeisistä asioista on määrittää sen suhde ympäröiviin järjestelmiin ja tietovarastoihin, ja silloin kyllä väistämättä otetaan kantaa siihen digitaaliseen työympäristöön myös laajemmin. Minusta intranet-projekteissa on oikeastaan aina otettu kantaa siihen, että ”millä tavalla tiedot tallennetaan meidän talossa” ja ”miten ohjeistamme meidän ihmisiä löytämään tietoja meidän talossa”. Nyt se laajempi kokonaisuus on vain nostettu enemmän pöydälle, kun on ryhdytty puhumaan digitaalisista työympäristöistä.”

”Intranet on lähes poikkeuksetta aivan keskeinen osa ison organisaation digitaalista työympäristöä, mutta se kuinka ison roolin intranet ottaa, riippuu organisaatiosta. Joskus jos intranet ottaa ison roolin, niin silloinhan on helpompi keskittyä vain intraan. Jos taas organisaatiossa intranet on enemmänkin se ponnistuslauta muihin palveluihin ja tietovarastoihin, niin silloin on loogista, että mietitään samalla kertaa koko digitaalista työympäristöä.”

Lupaat kertoa ja esitellä koulutuksessa paljon esimerkkejä intraneteistä ja konsepteista. Mistä nämä esimerkit tulevat?

”Intranetithan ovat vähän salatiede, kun kukaan ei tuolla seminaareissa tai internetissä kovin paljon huutele siitä, millaiset omat intranetit ovat. Siksi se tie asiantuntemukseen tällä alueella on vähän kivinen, ja edellyttää tutustumista monien erilaisten organisaatioiden sisäisiin digiympäristöihin. Meillä on North Patrolissa tietysti etuoikeutettu asema, kun näemme useita kymmeniä intranettejä vuodessa ja pääsemme miettimään niiden kehityspolkuja ja isompia uudistuksiakin. Itsellä on toki myös taustaa tältä alueelta jo 2000-luvun alkupuolelta, jolloin olin mukana ensimmäisissä intranet-projekteissa.”

”On toki myös mainittava, että ulkomaisissa seminaareissa kun on tullut puhujana käytyä viime vuosina aika paljon, niin siellä on tullut havaittua, että ehkä jonkin verran avoimempi suhde intranetteihin vallitsee muualla kuin ehkä Suomessa. Esimerkiksi Tanskassa on hyvin aktiivista vertaisryhmätoimintaa, ja siellä jaetaan paljon ihan screenshotteja intranet-etusivuista ja seminaareissa kerrotaan varsin avoimesti siitä miten omassa organisaatiossa digitaalisen työympäristön asiat on järjestetty. Näitäkin oppeja ja vinkkejä hyödynnän koulutuksessa.”

Miten koulutukseen kannattaa valmistautua?

”Paras valmistautuminen on se, että on miettinyt jo jonkin verran verran sitä, miten oman organisaation sisäistä viestintää ja tiedonhallintaa pitäisi kehittää. Jos on jo joku ajatus päässä siitä, että mitä ehkä kannattaisi tehdä, niin silloin koulutus voi toimia hyvin tehokkaasti sen mallin haastajana tai validointina. Toki voi tulla ihan vain päivittämään näkemyksensä ja tietonsa alueestakin, sekin on aivan ok, ja näin moni tekeekin.”


Koulutus
Käyttäjälähtöinen intranet -koulutus

28.11.2017, Helsinki, Alma Talent

 


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.