Osaavalla, yhteistyökykyisellä ja asiakasorganisaation (liike)toimintaa ymmärtävällä toteuttajakumppanilla on suuri merkitys intranet-hankkeen onnistumisessa.

Tässä Confluence vs. SharePoint intranet-käytössä -juttusarjan postauksessa esitellään Confluencen ja SharePointin suomalaisia toteuttajakumppaneita. Kiistämätön fakta on, että SharePointille on Suomessa huomattavasti enemmän teknisiä toteuttajia kuin Confluencelle. Artikkelissa mainitut yritykset ovat viime aikoina osallistuneet aktiivisesti intranet-tarjouskilpailuihin ja niillä on kokemusta useista intranet-toteutuksista. Yritykset esitellään niiden liikevaihdon mukaisessa järjestyksessä suurimmasta pienimpään.

 

Confluence

Confluence-intranetien toteuttajaehdokkaat Suomessa 2014

Suomessa on kolme varteenotettavaa toimijaa, jotka toteuttavat Confluence-alustalla intranet-ratkaisuja. Markkinassa olisi tilaa myös uusille toteuttajille!

Ambientia

Ambientia on toteuttanut Confluence-pohjaisia intraneteja niin pörssiyhtiöille ja pienille yrityksille kuin järjestöillekin. Julkisia referenssejä ovat mm. Finnair ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä. Ambientian intranet-toteutuskokonaisuuteen kuuluvat tyypillisesti vahvat konseptointi- ja vaatimusmäärittelyvaiheet. Yritys toteuttaa verkkopalveluita myös erityisesti Liferay-alustalla.

Ambientia on perustettu vuonna 1996 ja työllistää 90 asiantuntijaa viidessä toimipaikassa Suomessa sekä Tukholmassa. Liikevaihto on n. 7,3 milj. euroa (2013).

Eduix

Eduix on toteuttanut intranet-projekteja Confluence-alustalla yliopistoille, ammattikorkeakouluille, julkisorganisaatioille ja yhdistyksille. Referenssejä ovat mm. Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilöstön wikialusta; Aalto-yliopiston henkilöstö- ja opiskelijaintranetit; Tampereen kaupungin työryhmäratkaisu; pohjoismaisen NORDUnet -yhteistyöprojektin intranet ja ekstranet; sekä 4H-liiton valtakunnallinen intranet. Eduixilla on näkemystä  erityisesti oppilaitosten ja julkisorganisaatioiden haasteista intranet-kentällä. Yritys tarjoaa ko. toimialoille myös muita tietojärjestelmätoteutuksia.

Eduix on perustettu vuonna 1996 (nimellä Delta Piktori vuosina 1996-2005) ja työllistää 20 asiantuntijaa. Tampereella ja Helsingissä toimivan yrityksen liikevaihto on 1,53 milj. euroa (2012).

Polar Shift

Polar Shiftin tyypillisimmät Confluence-projektit ovat järjestelmän käyttöönottoja, integraatiota asiakkaan järjestelmiin, koulutusta sekä ulkoasun ja dokumenttipohjien muokkaamista asiakkaan ilmeeseen sopivaksi. Asiakkaat vaihtelevat muutaman henkilön yrityksistä satojen työntekijöiden yrityksiin ja tuhansien käyttäjien asiakas- ja jälleenmyyjäextranetteihin. Referenssejä ovat mm. Delta Motor Group Oy, Lahti Energia Oy, Torikapitaali Oy sekä Solita Oy. Polar Shiftin vahvuuksia on Confluencen teknisen ylläpidon osaaminen; yritys tarjoaa myös Confluencen ja Jiran käyttöpalveluja ohjelmistopäivityksineen SaaS-palveluna.

Polar Shift on perustettu v. 2009 ja se työllistää Espoossa 3 asiantuntijaa.

Muut kumppaniehdokkaat

Confluence-kumppaniksi voi kosiskella myös seuraavia ohjelmistotoimistoja ja -taloja, jotka tosin keskittyvät tarjoamaan Confluencea ennemminkin wikityöskentelyn ja dokumentoinnin alustaksi:

Confluence-intranetien toteuttajakumppanit kertovat omin sanoin intranetosaamisestaan ja -näkemyksistään blogipostauksessamme Confluence-intranetien toteuttajakumppanit Suomessa 2014.

SharePoint

SharePoint-intranetien toteuttajaehdokkaat Suomessa 2014

SharePoint-intranetien toteuttajien kesken käydään Suomessa kovaa kilpailua. Osaavia toteuttajia on useita: laajaa palvelukirjoja tarjoavista keskisuurista yrityksistä IT-jätteihin sekä tiukasti teknologiaan fokusoituneita muutaman asiantuntijan pajoja.

SharePoint-intranetien hinta on laskenut viime vuosina kahdesta syystä. Ensinnäkin räätälöintejä on alettu välttää, erityisesti SharePointin pilviversion (Office 365) myötä. Toiseksi muutamat toimijat ovat tuoneet markkinoille tuotteistettuja intranet-ratkaisujaan, jotka sisältävät paketoituina intranetien tyypillisimmät toiminnallisuudet.

Tieto

Pohjoismaiden suurin tietotekniikkapalveluyritys Tieto on keskittynyt erityisesti Microsoft-teknologioiden käyttöön ja julkishallinnon sähköisen hallinnon ja asioinnin, sosiaali- ja terveydenhuollon, arkistoinnin sekä asian- ja dokumentinhallinnan ratkaisuihin, perustietotekniikan ulkoistuksiin ja älyliikenteeseen. SharePointia IT-jätti on käyttänyt verkkopalveluiden toteutusalustana 2000-luvun alusta lähtien. Tiedon SharePoint-intranet-referenssejä ovat mm. Kesko, LähiTapiola, MetsäGroup ja Ruukki.

Vuonna 1968 perustetun Tiedon palveluksessa työskentelee yli 20 maassa noin 15 000 ammattilaista, joista yli 1000 Microsoft-asiantuntijana. Suomessa yritys toimii 10 paikkakunnalla, pääkonttori on Helsingissä. Tiedon liikevaihto on n 1,7 miljardia euroa (2013). Yhtiön osakkeet on listattu NASDAQ OMX:ssä Helsingissä ja Tukholmassa.

Innofactor

Innofactorin liiketoiminta keskittyy Microsoft-ratkaisujen toimittamiseen erityisesti julkisille organisaatioille, järjestöille ja seurakunnille. SharePoint-toteutuksia yritys on tehnyt versiosta 2001 lähtien, yhteensä reilut 100 intranet-toteutusta. Intranet-referenssejä ovat mm. Accountor Group, Eläke-Fennia, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Keravan kaupunki, LähiTapiola, Oulun yliopisto, Savon Voima ja Tekes. Innofactor on SharePointin versiosta 2007 alkaen ollut yksi tuotteen koekäyttäjistä Microsoftin Technology Adoption -ohjelmassa. Tällä hetkellä sillä on myös kaksi Microsoft Certified Master for SharePoint -asiantuntijaa. Konsernilla on myös omia tuotteita, esimerkiksi CMS-tuote Innofactor Prime.

Innofactor-nimellä yrityksen toiminta alkoi v. 2000 ja vuosien varrella siihen on liitetty useita pienempiä ohjelmistotoimistoja. Jonkin verran myös Suomen rajojen ulkopuolella toimiva Innofactor Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:n päälistalla. Espoossa pääkonttoria pitävän konsernin liikevaihto on 32,7 milj. euroa (2013). Työntekijöitä on reilut 300, joista n. 100 työskentelee SharePointin parissa.

CGI Suomi

CGI Suomella on 40 vuoden kokemus IT-palveluiden toteuttamisesta ja se myy useita järjestelmätuotteita. Yrityksen intranet-referenssejä ovat mm. Isku Oy, valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä ELY-keskukset. CGI suunnitteli ja toteutti myös Helsingin seudun ympäristö (HSY) -kuntayhtymän Hessu-intranetin, joka valittiin vuonna 2014 Suomen parhaaksi intranetiksi Solitan järjestämässä kilpailussa.

CGI työllistää n. 3 200 tietotekniikka- ja liiketoimintapalvelujen asiantuntijaa Pohjois-Euroopassa, erityisesti Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Baltiassa. Suomessa CGI:llä työskentelee n. 800 henkilöä. Yrityksen 9 kk liikevaihto v. 2012 oli n. 299 milj. euroa.

HiQ Finland

HiQ on toteuttanut intranet- ja verkkopalveluja Suomessa ja Ruotsissa 15 vuoden ajan. SharePointin 2010- ja 2013-versioilla yritys on toimittanut intranetejä reilulle kymmenelle asiakkaalle viimeisen kolmen vuoden aikana. Referenssejä ovat mm. Diakonia-ammattikorkeakoulun intranet, Kuusakoski-konsernin globaali intranet, Oulun kaupungin intranet ja sähköiset työtilat sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin intranet. HiQ:lla on SharePoint-toimituksiin valmiita perus-, käyttökokemus-, sovellus-, prosessi- ja integraatiomoduuleja.

Vuonna 1995 toimintansa aloittanut HiQ työllistää liikkeenjohdon ja IT-konsultoinnin yrityksenä yli 1300 henkeä Pohjoismaissa ja Venäjällä. HiQ on listattuna OMX-pörssin Mid Cap ‑ryhmässä. Suomessa yrityksessä työskentelee n. 200 asiantuntijaa, joista 30 on erikoistunut SharePoint-ratkaisuihin. HiQ Finland Oy:n liikevaihto n. 20,5 milj. euroa ja tulos n. 2 milj. euroa (2013).

KnowIt Suomi

Pohjoismaissa toimiva KnowIt on toteuttanut verkkopalveluja SharePointilla versiosta 2001 lähtien. Yrityksen SharePoint-intranet-referenssejä ovat mm. Fingrid, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Yliopiston Apteekki. SharePointin lisäksi yritys toteuttaa verkkopalveluita erityisesti EPiServer-alustalla. Palvelutarjonnassa on myös mm. testaus ja laadunvarmistus. Konsernitasolla Knowit on panostanut myös mobiilisovelluksiin.

KnowItilla on kaiken kaikkiaan yli 1 800 työntekijää, joista Suomessa reilut 150. Konserni on listattu Tukholman OMX-pörssissä. Liikevaihto on noin 228 milj. euroa (2013), josta Suomessa 12,7 milj. euroa (2013).

Sininen Meteoriitti

Sininen Meteoriitti toteuttaa verkkopalveluja, sähköisen asioinnin ja tietotyön ratkaisuja. Yritys on paketoinut SharePoint-intranetistä Valo-tuotteen, joka sisältää intranetin tyypillisimmät komponentit. Valolla on toteutettu mm. Constin, EPV Energian ja Technopoliksen intranetit. Lisäksi yrityksen intranet-referenssejä ovat mm. Jyväskylän Energia, Metallityöväen liitto, Porvoon kaupunki, Restel ja Vapo. SharePointin lisäksi talo tarjoaa teknologioina EPiServeriä ja Yammeria.

Sininen Meteoriitti on perustettu vuonna 2001 ja sen omistavat Fujitsu ja yrityksen työntekijät. Liikevaihto on n. 9,9 milj. euroa (2013). Yritys työllistää Helsingissä, Jyväskylässä ja Tukholmassa n. 110 asiantuntijaa.

Systems Garden

Alun perin omaa julkaisujärjestelmää kehittänyt ja sittemmin Microsoft-teknologioihin siirtynyt Systems Garden toteuttaa intranetejä ja extranetejä sekä dokumentinhallinnan, ryhmätyövälineiden ja verkko- ja mobiilipalvelujen ratkaisuja. Yrityksellä on kokemusta kymmenistä SharePoint-toteutuksista. Systems Garden on paketoinut SharePoint-tuotteen ja toteutusprojektin Verso-tuotteeksi, joka vastaa yleisimpiin intranetiin kohdistuviin tarpeisiin. Siitä myydään myös Silmu-mobiiliversiota. Versolla on toteutettu mm. Lumenen, Martelan ja Stala-Yhtiöiden intranetit. Yrityksen muita SharePoint-pohjaisia intranet-referenssejä ovat mm. Are, Delete, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu ja Stockmann.

Systems Garden on perustettu vuonna 2002. Yritys on kotimaisessa omistuksessa, yli puolet työntekijöiden omistuksessa. Espoossa toimistoa pitävän yrityksen palkkalistoilla on n. 20 asiantuntijaa ja liikevaihto on n. 1,5 milj. euroa (2013).

Muut kumppaniehdokkaat

SharePoint-intranetin toteuttajakumppaniksi voi kosiskella myös mm. seuraavia yrityksiä:

Yllä mainituista toteuttajista osa, kuten Sulava, ovat erikoistuneet tarjoamaan SharePointin Office 365 -pilviversiota.

Confluence vs. SharePoint

Yhteenveto

Kun Confluencea ja SharePointia vertaillaan toteuttajakumppanien valinnan näkökulmasta, SharePoint voittaa lähes ylivoimaisesti, jos kumppanivalinnan vaakakupissa painaa kumppanimahdollisuuksien tai asiantuntijoiden määrä. SharePointille on tarjolla Suomessa huomattavasti enemmän teknisiä toteuttajia kuin Confluencelle. Tämä ei toki tarkoita, etteivätkö Confluencea tarjoavat harvalukuiset ohjelmistotoimistot olisi yhtä hyviä kumppaneita intranet-projekteihin kuin SharePoint-kumppanitkin. Confluence-toteuttajien osalta markkinassa olisi paljonkin tilaa!

Confluence vs. SharePoint intranet-käytössä -juttusarjassa vertaillaan kahta Suomen käytetyintä intranet-järjestelmää: Microsoftin SharePointia ja Atlassianin Confluencea. Tavoitteena on tarjota perustietoa siitä, kuinka järjestelmillä voidaan toteuttaa mikäkin intranetin osakokonaisuus. Juttusarjassa keskitytään suoraan paketissa tarjolla oleviin mahdollisuuksiin Confluencen versiossa 5 ja SharePointin versiossa 2013. Räätälöinti mainitaan aina erikseen. Intranet-järjestelmävalintaan vaikuttavat luonnollisesti myös monet muut seikat kuin tässä juttusarjassa esitetyt, esimerkiksi käyttäjäorganisaation tietotyön luonne, koko sekä muut järjestelmäratkaisut. Arviot perustuvat North Patrol Oy:n asiantuntijoiden kokemukseen. Kannustamme lukijoita jakamaan aiheista omia kokemuksiaan ja vinkkejä!

Sarjassa aiemmin ilmestyneet:

PS.

Jos olet aikeissa käynnistää intranet-projektin, North Patrol tarjoaa käyttöösi vahvan kokemuksensa intranetien konseptoinnista ja vaatimusmäärittelystä, teknologiavalinnasta sekä toteuttajien kilpailuttamisesta.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.