Pidin hiljattain Tanskassa J. Boye Aarhus 13 -seminaarissa esityksen SharePointin vaihtoehdoista Pohjois-Euroopassa. Esitys käsitteli SharePointtia myös laajemmin kuin intranettien näkökulmasta, mutta luonnollisesti intranet-käyttöä käsiteltiin eniten. SharePoint on kuitenkin myös Suomen ulkopuolella noussut viime vuosina hyvin vahvaan asemaan nimenomaan intranet-käytössä.

>> Lataa esitys

Muutamia keskeisiä esityksen havaintoja tiivistettynä:

  1. SharePointista on tullut intranet-käytössä de facto -alusta useimmissa Pohjois-Euroopan maissa. Poikkeuksia ovat lähinnä Iso-Britannia ja Ruotsi. Briteissä SharePointin asemaa haastavat siellä kohtuullisen suositut, erilaiset paketoidut intranet-ratkaisut (esim. Interact, Igloo). Ruotsissa EPiServerin merkittävä asema näkyy myös intranettien puolella.
  2. Kustannustehokkaita haastajia SharePointille viestinnällisissä intraneteissa on yllättävän paljon. Toki muutamat erottuvat joukosta, kuten Atlassian Confluence. Valitettavasti useimpien ratkaisujen heikkoudet ovat dokumenttienhallintaominaisuuksissa, ja monille organisaatioille dokumenttienhallinta on ratkaisevan tärkeätä. Tämä rajoittaa vaihtoehtojen hyödyntämistä, ja on jokseenkin harmillista, koska monet vaihtoehdot ovat monissa muissa asioissa SharePointtia ketterämpiä.
  3. Isoissa ja monimutkaisissa organisaatioissa intranettien personointi ja profilointi korostuvat, ja tällaisista organisaatioista edelleen moni päätyy tekemään intranettinsa jollain portaaliratkaisulla. Etenkin Keski-Euroopassa portaalien hyödyntämiseen on kenties enemmän perinteitä, joten intranettien tekeminen portaalityökaluilla on edelleen melko tyypillistä laajoille organisaatioille. SharePoint toki puskee vahvasti näihinkin. Tosin tämä koskettaa ensisijaisesti organisaatioita joilla on tuhansia, tai kymmeniä tuhansia työntekijöitä, joten esimerkiksi Suomessa tarve portaaleille intranet-käytössä ei ole niin yleinen.
  4. Työtilat ja dokumenttienhallinta on SharePointin kiistaton vahvuus, ja on suorastaan kummallista miten heikkoja kilpailijat ovat näillä alueilla. Vain Alfresco esimerkiksi tukee samaa protokollaa kuin SharePoint dokumenttien tallennukseen suoraan Office-ohjelmistoista. Useimmat kilpailijat käyttävät edelleen kaikenlaisia lisäohjelmistoja ja ”temppuratkaisuja”, jopa IBM. Tässä toivoisi tapahtuvan ryhdistäytymistä kilpailijoilta, koska tämä tuntuu olevan se keskeisin toiminnallinen syy miksi SharePointtiin kallistutaan hankalammissakin skenaarioissa.
  5. SharePointin pilviratkaisu Office 365 tunnetaan hyvin, mutta käytännössä sen päälle arkaillaan rakentamista varsin paljon. Verrattuna esimerkiksi Tanskan tunnelmiin, niin Suomessa pilviratkaisuista ollaan huomattavasti innostuneempia. Etenkin isot organisaatiot tuntuvat olevan vahvasti odottelumoodissa edelleen. Täten vaikka SharePointin vahvin haastaja onkin saman talon sisältä tuleva Office 365, niin suurta vyöryä sinne suuntaan ei tuntuisi olevan tapahtumassa (kun puhutaan tuhansien käyttäjien organisaatioista). Tämä toki voi olla muuttumassa, mutta ainakaan vielä vahvoja merkkejä tällaisesta ei ollut näkyvissä missään keskusteluissa.

>> Katso esitys SlideSharessa