Talentumin intranet-seminaari sai pohtimaan intranet-järjestelmien nykytilaa Suomessa. SharePoint on nostanut profiiliaan tasaisesti viime vuosina ja tämä näkyi seminaarissakin. Vain yksi seminaarissa esitelty intranet-hanke oli päätynyt teknologiavalinnassaan johonkin muuhun kuin SharePointtiin. Taideyliopiston intranet tullaan toteuttamaan Liferay-portaalin päälle.

Yksipuoleiseen kuvaan lienee vaikuttanut toki seminaarin rakennekin, koska yksi seminaarin trackeista oli kokonaan SharePoint-asiaa. Täten SharePoint-caset intranet-trackilla olivat varmasti useimpien osallistujien mieleen. Totuus Suomen intranet-maailmasta ei ole siis ehkä aivan näin yksipuoleinen. SharePointin asema uusien intranet-projektien alustavaihtoehtona on kuitenkin tällä hetkellä erittäin vahva.

Konsulttina olen yleensä huolissani jos jokin alue yksipuolistuu liikaa, koska silloin lieveilmiöiden todennäköisyys aina kasvaa. Yhden toimijan hallitsemat markkinat kun tahtovat nostaa hintoja ja hidastaa kehitystä. Yleisesti ottaen yksipuoleiset markkinat ovat asiakkaiden kannalta yleensä huono asia, vaikka ne valintaprosessia helpottaisivatkin. SharePointin kohdalla tämä kehitys ei ole kuitenkaan vielä toteutunut oikeastaan mitenkään.

Tuntuu jopa siltä, että intranettien laatu vain paranee kun SharePoint valtaa alaa.

Tämä laadun parantuminen tosin johtunee eniten siitä, että SharePointtia aletaan vihdoinkin ymmärtää. Siitä osataan ottaa hyötyjä irti sillä tavoin kuin Microsoft on tuotetta suunnitellessaan ajatellut. Enää ei rahaa polteta tuotteen taivuttamiseen toimimaan jollakin toisella tapaa. SharePointtiin ei myöskään enää suhtauduta ”geneerisenä julkaisujärjestelmänä” vaan nimenomaan intranet-alustana.

Aivan kaikille SharePoint ei kuitenkaan ole vaihtoehto. Lisenssit ovat arvokkaita monelle organisaatiolle, ja etenkin jos työntekijät eivät tarvitse muita Microsoft-lisenssejä, niin SharePointin hinta voi olla varsin kova. Esimerkiksi rakennusmiehet tai tehdastyöläiset harvemmin Office-lisenssejä hommiinsa tarvitsevat. Myös esimerkiksi yliopistoissa tai muissa oppilaitoksissa voi olla perusteltuja syitä tehdä intranetista korostuneen viestinnällinen tai sosiaalinen, ilman SharePointin tuomaa dokumenttikeskeisyyttä. Ylipäätään kaikki organisaatiot jotka eivät halua tehdä SharePointista dokumenttiensa päämajaa, voivat katsella muitakin vaihtoehtoja.

Suomessa etenkin Confluence tarjoaa monipuolisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon intranet-alustaksi. Esimerkiksi Finnairin ja Aalto-yliopiston intranetit kuuluvat isoimpiin kotimaisiin Confluence-kokonaisuuksiin.

SharePointin valta-asemalle arvokkaat lisenssit eivät tunnu kuitenkaan olevan todellinen este. Microsoftista on tullut niin monipuolinen ohjelmistojen sekatavaratalo, että yhä harvemmassa ovat organisaatiot jotka Microsoftin lisenssejä toden teolla välttelevät.

Todellinen SharePointin valta-aseman uhka taitaakin tulla sisältäpäin.

Microsoftin suunta kohti pilvipalveluita on jo aiheuttanut melkoista liikehdintää markkinoilla, ja tuntuu suorastaan kuin ”perinteinen SharePoint” olisi jätetty tuuliajolle. Microsoft ja integraattorit yrittävät yhdessä rintamassa suostutella asiakkaita pilviratkaisun puolelle. Yammerin kohdalla on jo todettu, että sitä ei aiota tuoda ollenkaan omille palvelimille asennettavaan versioon.

Microsoftin panostaessa yhä enemmän pilvipalveluidensa kehitykseen on omille palvelimille asennettava SharePoint uhkaavasti jäämässä kuolevien tuotteiden osastolle. Varmasti SharePointin seuraava versio vielä tulee uunista ulos, mutta todennäköisesti tällöin eriytyminen pilvitarjonnasta on jo varsin pitkällä. Microsoftin panostukset ovat pilvessä, ja omille palvelimille asennettava SharePoint jää asiakkaiden omaan hoivaan – odottamaan päivitystä pilviversioon.

Ei ihme, että räätälöinnistä varoitellaan. SharePoint on suosionsa huipulla, ja samalla kehityskaarensa päässä.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.