Kela avasi intranet-konseptointityötään Talentumin seminaarissa. Työn tuloksena on tehty myös prototyyppi intranetin käyttöliittymästä ja sisältörakenteista. Proto on julkaistu avoimesti verkkoon ja sille tehdään käytettävyystestejä parhaillaan. Proton avaaminen julkiseksi on todella upea suoritus Kelalta. Kela on tehnyt todella perusteellista työtä muun muassa sisältörakenteiden suunnittelussa ja antaa näin upean esimerkkisuorituksen muille organisaatioille. Talentumin seminaarissa esityksen Kelan konseptityöstä piti Heli Alanko Kelan viestinnästä.

Proto ei selvästikään ole missään pysyvässä osoitteessa, vaan proton teknisen toteutuksen tehneen Gofore Oy:n palvelimilla. Täten kannattaakin poimia ruutukaappauksilla talteen itselle olennaiset opit jos intranet-projekti ei ole juuri nyt ajankohtainen.

Erityisesti protossa kannattaa tutkia sisältörakenteita, esimerkiksi ”Henkilöstö”-osio ja ”Palvelut”-osio ovat hyvin suunniteltuja osioita joissa myös osioiden pääsivut ovat pitkälle mietittyjä. Näiden kahden osion pitäminen erillään ei toki edusta ehkä ideaalia mallia, mutta on hyvin tyypillinen ratkaisu isoille organisaatioille.

Esimerkkinä Henkilöstö-osion pääsivu:
henkilosto-paasivu

Myös Kelan ratkaisu niputtaa organisaation toimintaa kuvaava perustieto ja ohjeistus ”Näin toimimme” -otsikon alle on ratkaisu jonka toivoisi yleistyvän monissa intraneteissa. Esimerkiksi laatuasioita, organisaation perustietoja ym. asioita tungetaan liian usein päänavigaatioon omiksi osioikseen vaikka näihin kohdistuu varsin vähän käyttöä.

Intranettien sisältörakenteet ovat asioita joita ei kaikkien organisaatioiden kannata keksiä itse ja uudelleen. Kela antaa erittäin vahvan benchmarkin josta on varmasti hyötyä etenkin isoille julkishallinnon organisaatioille. Kaikki asiat eivät varmasti toimi kaikissa organisaatioissa kuten Kelalla, mutta aina tekemistä helpottaa kun voi peilata johonkin toiseen. Isot kiitokset Kelalle tästä avoimuudesta joka hyödyttää varmasti etenkin julkishallinnon organisaatioiden sisäistä tehokkuutta!

>> Tutustu Kelan prototyypin eri versioihin

Disclaimer: Yritykseni North Patrol on osallistunut sparraavassa roolissa Kelan intranetin sisältörakennesuunnitteluun.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.