Systems Garden on harvinainen yritys Suomen markkinassa. Noin 20 hengen it-firma Espoosta on erikoistunut tiedonhallintaan ja intranetteihin. Firman tausta on toki julkaisujärjestelmäkentässä, mutta viime vuosina tekeminen on painottunut varsin vahvasti intranetteihin. Kävimme Espoossa tapaamassa Systems Gardenia ja tässä artikkelissa tiivistän yritysesittelyn ja keskustelujen antia.

Nykyisin Systems Garden tekee pääosin SharePointtia, ja aiemmasta julkaisujärjestelmäliiketoiminnasta on vain rippeet jäljellä. Tosin Systems Gardenin NAS-julkaisujärjestelmällä on myös tehty varsin paljon intranetteja, joten intranet-tekemisen historiaa on talossa varsin hyvin. Toki jonkin verran myös extranet-tekemistä mahtuu talon projekteihin, mikä onkin varsin luontevaa.

Taloudellisten lukujen valossa Systems Gardenin kehitys on ollut hyvin tasaista, jopa vakuuttavaa. Viime vuodet ovat olleet tasaisen kasvun aikaa liikevaihdon suhteen ja myös tulosta on tullut joka vuosi. Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto on vajaan kahden miljoonan euron luokkaa.

Systems Garden lienee erityisen hyvä esimerkki myös alan firmasta joka ei osaa profiloitua, tai markkinoida itseään kovin hyvin. Näkemystä dokumenttienhallinnasta ja SharePointin hyödyntämisestä intranet-alustana löytyy varsin hyvin – mutta kuullakseen tätä näkemystä täytyy raahautua neuvotteluhuoneeseen Espoossa. Tässä olisi paljon tekemistä toki muillakin alan firmoilla.

Esimerkiksi Sinisen Meteoriitin Tietotyömaa-blogi on täysin vastakkaisen julkisuusstrategian esimerkki. Meteoriitin blogissa julkaistaan säännöllisesti asiaa joka on varmasti kiinnostavaa luettavaa asiakkaille – oli ostamassa intranet-projektia juuri nyt tai ei.

Vertailu Meteoriitin ja Systems Gardenin välillä on luontavaa monestakin syystä. Systems Garden on profiililtaan ja palveluiltaan monella tapaa ”pienempi Meteoriitti”. Systems Gardenin Verso-intranet-tuote lienee kuitenkin alalla paljon heikommin tunnettu kuin Meteoriitin Valo.

Systems Gardenin Verso-intranet on kuitenkin hyviä referenssejä kerännyt intranet-tuoteratkaisu. Ulkoasullisesti se ehkä muistuttaa ajoittain vielä SharePointin ”raakaversiota”, mutta pakettiratkaisun edut liittyvätkin enemmän helppoon käyttöönottoprojektiin ja kustannustehokkuuteen.

Toisaalta Systems Gardenin Verso kuuluu kuitenkin Meteoriitin Valon ohella kovin harvinaisiin oikeasti tuotteistettuihin ratkaisuihin. ”PowerPoint-tuotteistuksiahan” on melkein kaikilla SharePointtia tekevillä tahoilla, mutta todellisia tuotteita on oikeastaan vain Systems Gardenilla ja Meteoriitilla.

Meteoriitin Valokin lienee tosin astetta pidemmälle viety ratkaisu kuin Systems Gardenin verso. Tästä johtuen käyttöönottoprojektit ja hinnoittelu – ainakin myyntikalvoilla – ovat erilaiset.

Systems Gardenin lähestymistapa on lopulta lähempänä vain hyvin tuettua, fiksua SharePoint-käyttöönottoa kuin Valon tiukemmin tuotteistettu kokonaisuus. Erot eivät tosin käytännössä ole välttämättä kovin suuria. Joka tapauksessa kummallekin mallille on varmasti paikkansa tässä maassa.

Lopuksi: Hienoa, että Suomesta löytyy aidosti intranetteihin panostavia, ja niistä innostuneita toimijoita. Lisäksi on aina mukava kuulla, että Suomesta löytyy myös SharePoint-toimijoita joilla on mielipiteitä ja näkemystä siitä mitä SharePointilla kannattaa tehdä – ja mitä ei kannata.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.