Intranet-projekteissa dokumenttienhallintaa sivutaan väistämättä. Intranet on lähes poikkeuksetta keskeinen paikka tärkeiden dokumenttien löytämiseen, ja käyttäjät yleensä odottavat intranetin hakukoneenkin kattavan ainakin nämä kaikkein tärkeimmät dokumentit. Siksi on tärkeää, että intranetin konseptointityössä keskustellaan selväksi myös organisaation dokumenttienhallinnan tulevaisuus ja suhde intranet-konseptiin.
Käytännössä dokumenttienhallintaan voikin ottaa monenlaisia näkökulmia suhteessa intranettiin. Dokumentit voidaan tallentaa hyvin monella tavalla intranet-palveluun, ja voivatpa dokumentit sijaita aivan jossain toisessakin järjestelmässä. Joskus dokumenttien sijoittaminen erilliseen järjestelmään voi olla myös teknisesti katsoen järkevää.
Mutta.
Aivan ongelmatonta ei dokumenttien kohtelu ”omana juttunaan” ole. Tähän on kaksi syytä:
1) Hakukoneen toimivuus voi olla vaarassa. Jos dokumentit sijoitetaan täysin erilliseen kokonaisuuteen (yleensä erillinen dokumenttienhallintajärjestelmä, esim. M-Files tai IBM/Oracle -perheiden repository-tuotteet), niin näiden dokumenttien ulottaminen intranetin hakukoneen piiriin tulee merkittävästi haastavammaksi. Etenkin laadukkaiden hakutuloksien saaminen sekä intranet-palvelusta että dokumenttivarastosta on lähes poikkeuksetta hyvin työläs tie. Tällöin yhden hakukoneen kun pitää osata indeksoida ja lajitella fiksusti kahden eri järjestelmän tietosisältöjä. Tähän aihepiiriin taas ei ole pakettiratkaisuja, ja harvalla organisaatiolla on työvoimaa ja rahaa investoida todelliseen ”enterprise search” -ratkaisuun ja sen ylläpitoon. Siksi dokumenttien kohtelu omana saarekkeenaan voi johtaa huonosti toimivaan hakukoneeseen – kannattaa siis harkita tarkkaan onko kaikkien dokumenttien sijoittaminen erilliseen laatikkoon sen arvoista!
2) Ryhmätyöskentelyn helppous voi olla vaarassa. Käyttäjien kannalta voi usein olla varsin sekavaa se, että dokumentit pitää sijoittaa jonnekin ”ihan muualle” kuin intranetin tietosivut tai ryhmätyötilat. Tämä korostuu etenkin jos halutaan saada helppokäyttöisiä ryhmätyötilatoiminnallisuuksia, mutta näitä toimintoja ei löydy valitusta dokumenttienhallintajärjestelmästä (kuten usein on todellisuus). Tällöin on tyypillistä, että käytössä on erilaisia ryhmätyöjärjestelmiä (SharePointin työtilat, Confluencen työtilat, Basecamp, ym.), mutta dokumentit tallennetaan silti erilliseen dokumenttienhallintajärjestelmään ja vain linkitetään ryhmätyötiloihin. Tämä on epäilemättä yksi mahdollinen malli toimia, mutta käytännössä tämä luo etenkin ryhmätyötilojen käyttöön hallinnallisia haasteita sekä nostaa ryhmätyötilojen käyttökynnystä. Myös ryhmätyötilojen hakukonetta voi olla todella tuskallista saada toimimaan hyvin jos kaikki ryhmätyötilojen dokumentit onkin sijoitettu erilliseen dokumenttienhallintajärjestelmään.
Ongelmia siis riittää, mutta on erillisessä dokumenttienhallintajärjestelmässä puolensakin. Erillinen dokumenttienhallintajärjestelmä on kuitenkin hallinnallisesti ja tietoarkkitehtuurisesti se kaikkein ”kaunein malli”. Siksi ainakin isoimmat tiedonhallinnan elefantit (IBM, Oracle, ym.) uskovat tämän mallin täydellisyyteen ja myyvät aktiivisesti omia repository-tuotteitaan. Näitä repository-tuotteitahan (sisältövarasto karkeasti käännettynä) löytyy markkinoilta varsin runsaasti (mm. Oracle WebCenter Content, IBM FileNet Content Manager, Alfresco).
Tavallisten käyttäjien kannalta tämä ”täydellinen malli” ei ole kuitenkaan osoittautunut aivan yhtä täydelliseksi. Tämän lienee viimeistään SharePointin suosio todistanut. SharePointin dokumenttikeskeisessä filosofiassahan on hyvin vähän keskitetyn hallinnan näkökulmaa, ja dokumentteja suorastaan kannustetaan tallentelemaan vähän ”minne sattuu”.
Tästä SharePointin tuomasta ”dokumenttikasojen sekamelskasta” voi olla montaa mieltä, mutta valitettavasti SharePointin ”hallittua kaaosta” edustava malli tuntuu toimivan yleisesti ottaen paremmin käyttäjien näkökulmasta. Lisäksi esimerkiksi hakukoneen hyvän toiminnan kannalta tällä mallilla on kiistatta myös etunsa. Kun dokumentit sijoitetaan aina lähelle muitakin aiheeseen liittyviä sisältöjä, niin hakukoneen on helpompi päätellä mitkä sisällöt ovat olennaisia vaikkapa matkalaskun tekemisen kannalta. Myös ryhmätyötilojen hakukone toimii tällaisessa mallissa laadukkaasti ns. ”suoraan paketista”.
Täten etenkin SharePointtia käyttöön ottavien organisaatioiden tulisi sisällyttää intranet-konseptin pohdintaansa aina myös dokumenttienhallinta ja ryhmätyötilat. Tämä ei tarkoita sitä, että intranet ja ryhmätyötilat pitäisi niputtaa yhdeksi palveluksi (aika harvoin näin tehdään edes), mutta kokonaisuuden järkevyys pitää miettiä kerralla kuntoon. Sama kokonaiskonseptoinnin sääntö pätee myös organisaatioihin joilla ei SharePoint kuulu teknologiapalettiin.
Dokumenttienhallinta ja ryhmätyötilat kulkevat nykyaikaisessa tiedonhallinnassa vahvasti käsi kädessä ja intranetin sisältämät ”tärkeät dokumentit” ovat osa tätä tietokokonaisuutta. Siksi edes julkishallinnon organisaatioiden ei tulisi ajatella dokumenttienhallintaa omana, itsenäisenä saarekkeenaan.
PS. Asiakirjojen hallinta voi olla edelleen oma erityissaarekkeensa jatkossakin, koska siihen kohdistuvat vaatimukset ovat aivan toisenlaisia kuin työdokumentteihin kohdistuvat vaatimukset – ja näin etenkin Suomessa ja muualla Euroopassa jossa asiakirjan määritelmä kohdistuu vain hyvin pieneen osaan organisaation dokumentteja. Esimerkiksi USA:ssa asiakirjan määritelmä on käytännössä paljon laajempi ja osittain siksi Oraclen, IBM:n ym. isojen toimijoiden näkökulma on keskitetymmän mallin kannalla.
Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
22.2.2013 at 17:20
Totta puhut. SharePoint-työtilojen sekä niiden sisällön elinkaaren hallinta on haaste lähes jokaisella SharePoint-asiakkaalla, ja heitähän on todella paljon. Käyttäjät haluavat elää kuin pellossa, ja dokumenttien hallinnasta vastaavat ovat selkä seinää vasten, kun toisaalta pitäisi luokitella sisältö edes auttavasti, jotta tieto löytyy, käyttöoikeudet toimivat ja on jopa mahdollista hävittää vähemmän tärkeää tietoa.
Onneksi markkinoilla on toimijoita, jotka tunnistavat nämä haasteet ja pystyvät toimittamaan palvelut ja valmistuotteet, joilla haasteet taklataan :). Ja tämä vieläpä SharePoint-, Outlook- ja Office -käyttöliittymässä ilman tarvetta uusille siilo-ohjelmistoille. Ajan myötä on tavoitteena yrityksen muisti -niminen ilmiö, kun vieläpä eri tietolähteistä tallennetaan säilytysarvoa sisältävä aineisto samaan tallennuspaikkaan, joka on Sharepointin ja FAST-hakutekniikoiden piirissä vakiona. Tule joskus piipahtamaan Keilarannassa, jutellaan aiheesta lisää.
TykkääTykkää
22.2.2013 at 22:03
Kiitos kommentista Valtteri. Näinhän se on, että jotain pitää olla sovittuna ja vähän pakotettunakin jotta tieto saadaan löytymään ja etenkin jos haaveillaan tuosta maagisesta turhan tiedon hävittämisestäkin jopa.
Onhan noita toimijoita markkinoilla joilla on monenlaista mukavaa tarjonnassaan. Vielä kun saataisiin teidät kertomaan niistä tuotteista myös ilman, että jokaisen asiakkaan pitäisi kaksi viikkoa kahvitella ympäri pääkaupunkiseutua 😉
(Kävin itsekin teillä viimeksi pari viikkoa sitten juttelemassa teidän webbipuolen tekemisistä ja tulevaisuudesta – ja kyllähän noita teidän tarjouksia tulee tasaisesti arvioitua töiden puolesta.)
Tosin aika harvalla asiakkaalla se perusongelma on siinä tuotteiden puuttumisessa vaan yksinkertaisesti siinä, että niitä linjauksia ei uskalleta tehdä koko talon laajuisesti vaan annetaan jengin elää siinä pellossa. En kannata mitään liian tiukkaa meininkiä, mutta jotain rotia useimmat organisaatiot tarvitsevat. Siksi nuo teidänkin dokumenttienhallintatuotteet edustavat ihan kiinnostavaa täydentävää vaihtoehtoa SharePoint-viidakolle esimerkiksi.
Viittaamasi hakuratkaisut ovat kyllä hyvä herätyspilleri monelle organisaatiolle sikäli että kun niitä otetaan käyttöön, niin yleensä aletaan myös siinä ohessa ymmärtää sitä millaisia linjauksia pitäisi tehdä jos halutaan saada joskus jotain järkevää palautumaan siitä hakukoneesta.
TykkääTykkää