Myönnetään. Intranet-palveluiden suunnittelu ja toteutus ei ole niitä seksikkäimpiä IT-alan hommia. Mutta jonkun ne pitää hoitaa. Ja mielellään hyvin.

Intranetteja tarvitaan kaikissa vähänkin isommissa organisaatioissa tuomaan järjestystä kaaokseen. Parhaimmillaan intranetit voivat myös olla todella merkittäviä tehokkuuden lisääjiä ja työmotivaation edistäjiä. Siksi on todella hämmentävää, että intranetteihin erikoistuneita toimijoita tuntuu Suomessa olevan vain kourallinen. Missä ovat kaikki intohimoiset intranet-kehittäjät?

Tämän artikkelin tavoitteena on kannustaa yrityksiä esiin, ja kertomaan itsestään äänekkäämmin. Siksi tässä artikkelissa esitetty lista on hyvin lyhyt. Se listaa vain toimijat jotka ovat päättäneet tunnustaa avoimesti tekevänsä intranetteja, ja olevansa kiinnostuneita aiheesta.

Intranet-projekteista ”aidosti kiinnostuneet” yritykset Suomessa vuonna 2012:

  1. Sininen Meteoriitti. Suunnittelua, toteutusta ja blogikirjoituksia. Tietotyömaa-blogissa ehdottomasti alan parhaita kirjoituksia intranet-kentästä. Esimerkiksi Virpi Blomin ansiokas blogiartikkeli intranettien monikielisyysratkaisuista. Ottakaa mallia kilpailijat.
  2. Sulava. Rakastunut ensisijaisesti Microsoftiin ja fiksumpaan tietotyöhön, mutta intranet-aihepiiriä sivutaan blogissa säännöllisesti.
  3. atBusiness. Referenssejä ja blogikirjoituksia tasaiseen tahtiin aiheesta. Aavistuksen ominaisuusvetoista Microsoft-juttua blogissa, mutta firmasta löytyy kyllä myös intranettien suunnitteluosaamista.
  4. Adage. Käytettävyysfirma joka suunnittelee ja käytettävyystestaa intranetteja ihan ’business as usual’. Samaan ei moni pysty.
  5. Ambientia. Laaja-alainen softafirma, joka edustaa mm. Atlassianin tuotteita. Pääsee listalle, koska on erikoistunut Confluenceen jota voi pitää lähestulkoon ainoana SharePointin todellisena haastajana viestinnällisten intranettien saralla. Esitellyt viime aikoina mm. Finnairin intranettia casena, josta monen SharePoint-kilpailijan kannattaisi olla jo melkein peloissaan.

Haastajia listalle on lukuisia. Solita esimerkiksi on viime aikoina nostanut profiiliaan mm. ”Suomen paras intranet -kisallaan”. Myös Logica on toteuttanut todella paljon merkittäviä intranetteja, mutta ei silti mainitse edes koko sanaa omalla verkkosivustollaan. Siksi Logicalla ei tälle listalle ole mitään asiaa. Monet SharePoint-talot myös korostavat verkkosivustollaan tiedonhallinnan ja teknologian osaamista ja intranet-osaaminen on todella vaikea sivustolta todentaa, esimerkiksi Systems Garden. Lisäksi introja toteuttavat tasaisesti isojen toimijoiden lisäksi myös keskisuuret integraattorit, kuten esimerkiksi KnowIT ja HiQ. Nämäkin tosin ovat enemmän ”yleisosaavia” integraattoreita, joille intranet on lähinnä yksi ohjelmistoprojekti muiden joukossa.

Digitoimistot olivat joskus enemmänkin intranet-kentällä läsnä, mutta nykyisin Verkkojulkaisut erottuu suorastaan joukosta esittelemällä sivustollaan innokkaasti myös intranet-referenssejä. Muita intraneteista innostuneita digitoimistoja ei taidakaan juuri olla. Ei ainakaan julkisesti innostuneita (ja niitä haettiin tässä ensisijaisesti).

Intranet-kehittämisen konsultteja on myös harvassa. Edes Tatu Kuivalahti ei mainitse sivuillaan sanaa intranet, vaikka hän on intranet-projekteissa ollut asiakkaan apuna varsin paljon.

Varsin tyypillistä konsulteille onkin, että intohimo kohdistuu enemmän järjestelmään kuin siihen mitä sillä tehdään. Esimerkiksi Sulavalla intohimoa on jakaa vaikka muille, mutta intohimon kohteena ovat blogijutuissakin korostuneesti järjestelmien ominaisuudet. Sisällöllistä intohimoa intranetteja kohtaan löytääkin edelleen todennäköisimmin viestintätoimistoista, jotka ovat erikoistuneet isojen organisaatioiden sisäiseen viestintään. Toteutuksen kumppaneiksi näistä toimistoista vain ei käytännössä ole. 

Onkin ehkä hieman omituista, että viestintätoimistot ja it-talot eivät ole kumppanoituneet tällä alueella lainkaan. Toisaalta intranetteihin erikoistuneet it-talot ovat todella niin harvassa, että tällaisia kilpailukeinoja ei liene ollut tarvetta käyttää.

Puuttuuko joku listalta? Kommenteissa saa ilmiantaa myös intraneteista innostuneita yrityksiä jotka eivät ole erityisen aktiivisia verkossa, mutta joilla on mielestänne muutoin riittäviä meriittejä.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.