Myönnetään. Intranet-palveluiden suunnittelu ja toteutus ei ole niitä seksikkäimpiä IT-alan hommia. Mutta jonkun ne pitää hoitaa. Ja mielellään hyvin.
Intranetteja tarvitaan kaikissa vähänkin isommissa organisaatioissa tuomaan järjestystä kaaokseen. Parhaimmillaan intranetit voivat myös olla todella merkittäviä tehokkuuden lisääjiä ja työmotivaation edistäjiä. Siksi on todella hämmentävää, että intranetteihin erikoistuneita toimijoita tuntuu Suomessa olevan vain kourallinen. Missä ovat kaikki intohimoiset intranet-kehittäjät?
Tämän artikkelin tavoitteena on kannustaa yrityksiä esiin, ja kertomaan itsestään äänekkäämmin. Siksi tässä artikkelissa esitetty lista on hyvin lyhyt. Se listaa vain toimijat jotka ovat päättäneet tunnustaa avoimesti tekevänsä intranetteja, ja olevansa kiinnostuneita aiheesta.
Intranet-projekteista ”aidosti kiinnostuneet” yritykset Suomessa vuonna 2012:
- Sininen Meteoriitti. Suunnittelua, toteutusta ja blogikirjoituksia. Tietotyömaa-blogissa ehdottomasti alan parhaita kirjoituksia intranet-kentästä. Esimerkiksi Virpi Blomin ansiokas blogiartikkeli intranettien monikielisyysratkaisuista. Ottakaa mallia kilpailijat.
- Sulava. Rakastunut ensisijaisesti Microsoftiin ja fiksumpaan tietotyöhön, mutta intranet-aihepiiriä sivutaan blogissa säännöllisesti.
- atBusiness. Referenssejä ja blogikirjoituksia tasaiseen tahtiin aiheesta. Aavistuksen ominaisuusvetoista Microsoft-juttua blogissa, mutta firmasta löytyy kyllä myös intranettien suunnitteluosaamista.
- Adage. Käytettävyysfirma joka suunnittelee ja käytettävyystestaa intranetteja ihan ’business as usual’. Samaan ei moni pysty.
- Ambientia. Laaja-alainen softafirma, joka edustaa mm. Atlassianin tuotteita. Pääsee listalle, koska on erikoistunut Confluenceen jota voi pitää lähestulkoon ainoana SharePointin todellisena haastajana viestinnällisten intranettien saralla. Esitellyt viime aikoina mm. Finnairin intranettia casena, josta monen SharePoint-kilpailijan kannattaisi olla jo melkein peloissaan.
Haastajia listalle on lukuisia. Solita esimerkiksi on viime aikoina nostanut profiiliaan mm. ”Suomen paras intranet -kisallaan”. Myös Logica on toteuttanut todella paljon merkittäviä intranetteja, mutta ei silti mainitse edes koko sanaa omalla verkkosivustollaan. Siksi Logicalla ei tälle listalle ole mitään asiaa. Monet SharePoint-talot myös korostavat verkkosivustollaan tiedonhallinnan ja teknologian osaamista ja intranet-osaaminen on todella vaikea sivustolta todentaa, esimerkiksi Systems Garden. Lisäksi introja toteuttavat tasaisesti isojen toimijoiden lisäksi myös keskisuuret integraattorit, kuten esimerkiksi KnowIT ja HiQ. Nämäkin tosin ovat enemmän ”yleisosaavia” integraattoreita, joille intranet on lähinnä yksi ohjelmistoprojekti muiden joukossa.
Digitoimistot olivat joskus enemmänkin intranet-kentällä läsnä, mutta nykyisin Verkkojulkaisut erottuu suorastaan joukosta esittelemällä sivustollaan innokkaasti myös intranet-referenssejä. Muita intraneteista innostuneita digitoimistoja ei taidakaan juuri olla. Ei ainakaan julkisesti innostuneita (ja niitä haettiin tässä ensisijaisesti).
Intranet-kehittämisen konsultteja on myös harvassa. Edes Tatu Kuivalahti ei mainitse sivuillaan sanaa intranet, vaikka hän on intranet-projekteissa ollut asiakkaan apuna varsin paljon.
Varsin tyypillistä konsulteille onkin, että intohimo kohdistuu enemmän järjestelmään kuin siihen mitä sillä tehdään. Esimerkiksi Sulavalla intohimoa on jakaa vaikka muille, mutta intohimon kohteena ovat blogijutuissakin korostuneesti järjestelmien ominaisuudet. Sisällöllistä intohimoa intranetteja kohtaan löytääkin edelleen todennäköisimmin viestintätoimistoista, jotka ovat erikoistuneet isojen organisaatioiden sisäiseen viestintään. Toteutuksen kumppaneiksi näistä toimistoista vain ei käytännössä ole.
Onkin ehkä hieman omituista, että viestintätoimistot ja it-talot eivät ole kumppanoituneet tällä alueella lainkaan. Toisaalta intranetteihin erikoistuneet it-talot ovat todella niin harvassa, että tällaisia kilpailukeinoja ei liene ollut tarvetta käyttää.
Puuttuuko joku listalta? Kommenteissa saa ilmiantaa myös intraneteista innostuneita yrityksiä jotka eivät ole erityisen aktiivisia verkossa, mutta joilla on mielestänne muutoin riittäviä meriittejä.
Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
18.12.2012 at 11:41
Kova lista. Ja hyvä siksi, että on niin lyhyt. Hiukan tosin ihmettelen tuota Adagea tuolla, sillä käsittääkseni heihin jos johonkin pätee se, että intranettien analyysit ovat vain yksi pieni pala heidän koko tarjoamassaan.
Enkä voi vielä olla mainostamatta ”haastajan nro 1” vallan erinomaista blogia: http://blogit.solita.fi/tyopoydalla/
TykkääTykkää
18.12.2012 at 15:06
Osuvaa tekstiä. SharePoint-ympäristöt ovat niin oletusarvo, että moni tuntuu luulevan intranetin tarkoittavan Sharepointtia – vaikka se voi olla niin paljon enemmän. Meiltä on pyydetty intranet-konseptien rakentamista SharePoint-ympäristöihinkin, mutta olemme pitäneet Atlassianin Confluencea teknologiatehokkaampana ja käyttäjille helpompana ratkaisuna. Ihastuttavan moni muukin yritys on samaa mieltä!
TykkääTykkää
18.12.2012 at 18:52
Ihan mielenkiinnosta, mitä muita yrityspuolen Confluence -refejä Suomesta löytyy Finnairin lisäksi? siis sellaisia joissa koko intranet on tehty Confluencella?
t:Jari
ps. We ❤ Intranets!
TykkääTykkää
18.12.2012 at 20:35
SharePointin ja Confluencen saa toimimaan myös yhteen. Confluence on todella hyvä wikialusta ja sitä kannattaa harkita, jos SharePointin wikiominaisuudet eivät täytä vaatimuksia.
Minäkin kuulisin mielelläni edistyneistä Confluencen päälle toteutetuista intranet-ratkaisuista, siis sellaisista jotka hyödyntävät muitakin edistyneitä toiminnallisuuksia kuin wikiä.
TykkääTykkää
19.12.2012 at 13:23
Kiitos Perttu Sulavan ottamisesta mukaan listalle! Meillä on tosiaan takana satakunta Office 365-hanketta ja SharePoint Online intranetit ovat valtaosassa mukana. Itse veikkaisin, että pian julkaistavan SP Online 2013-version myötä alusta tulee olemaan suosituin intranetien alusta Suomessa vuonna 2013. Ensi vuonna tähän aikaan tiedetään toteutuiko veikkaukseni 🙂
TykkääTykkää
19.12.2012 at 13:51
Kiitos Perttu hyvästä artikkelista.
Lista on luonnollisesti aina mielipidekysymys. Omasta ja asiakkaidemme mielestä Cloudriven on aidosti kiinnostunut Intraneteista ja erityisesti niiden käytöstä. Intranet-projekti ei kuitenkaan ole erityinen mielenkiintomme kohde. Kokemuksiemme perusteella tuotteistetuilla ratkaisuilla liiketoimintahyödyt saadaan paljon nopeammin irti. Cloudriven panostaakin vahvasti Sydän-tuotteeseen, joka palvelee sähköisten työympäristöjen tarpeita (intranetit ja ekstranetit, myös integroituna kokonaisvaltaisena sähköisenä työympäristönä). Panostuksemme näkyy konkreettisesti mm. siinä, että toimitamme pörssiyrityksen tarpeisiin muokatun järjestelmän SharePoint-alustalle muutamassa viikossa (esim. Talentum-case www-sivuillamme).
TykkääTykkää
20.12.2012 at 00:30
Kiitos kaimani hyvästä kirjoituksesta, teeman vaalimisesta & atBusineksen noteeraamisesta! Intranetit ovat paitsi merkittävä osa liiketoimintaamme, myös omia lempiteemojani.
Komppaan Jaria, we indeed love intranets! (tästä lisää myöhemmin)
TykkääTykkää
20.12.2012 at 16:25
Confluencea intranetinä käyttää Finnairin lisäksi esimerkiksi JHL ja oppilaitoksista Keuda. Meillä Ambientialla on tällä hetkellä kolme isompaa yritys-intranetiä rakenteilla, joista näillä näkymin saadaan referenssitiedot julkisiksi heti kun palvelut avataan. Malttia siis! 🙂
Vaikka Confluence perustuukin wikiin ja on osin juuri siksi loistava alusta sosiaaliselle intranetille, pyrimme yleisesti ottaen wikin sijaan puhumaan mielummin kollaboraatioalustasta (enterprise collaboration platform), sillä tässä tapauksessa kyse ei ole wikipedia-tyyppisestä tietopankkien rakentamisesta (kuten wiki usein käsitetään), vaan intranetistä joka samalla mahdollistaa myös yhteisöllisen tavan tehdä varsinaisia töitä verkossa ja kommunikoida sujuvasti.
Loistava tämä blogi by the way, and we love intranets too!
TykkääTykkää
20.12.2012 at 18:37
Loistavia kommentteja! Confluencea intranet-alustana käyttävät myös mm. Aalto-yliopisto ja Delta Motor Group (+Delta Auto -ketju). Muitakin kyllä löytyy, esim. isoja järjestöjä. Confluencen isoin heikkous on dokumenttienhallinta jota siinä oikeastaan ei ole (dokumentit menevät sivujen liitteiksi, joten kokonaisuudesta tulee hyvin hajanainen). Tämä myös rajoittaa työryhmäkäyttöä dokumenttivetoisissa firmoissa. Tosin esim. Aallossa on iso Confluence-työryhmäympäristö joka kyllä porskuttaa tutkijoiden käytössä varsin hyvin. Confluence onkin parhaimmillaan isojen tietovarastojen alustana, jossa tietoja nimenomaan julkaistaan ja luodaan sivuina. Esim. Aallon Into-opiskelijaportaali (https://into.aalto.fi/display/fi/Etusivu) on tavallaan julkinen intranet opiskelijoille ja tällaiseen Confluence istuu erittäin hyvin.
Yhteistoimintaa SharePointin kanssa tekevät myös aika monet isot organisaatiot joilla on sekä SharePoint että Confluence käytössä (usein SharePoint dokumenttienhallinta/intranet ja Confluence jonkinlainen tietopankki/tietovarasto/knowledge base tjms). Puhtaalta pöydältä en tällaista yhdistelmää lähtisi tosin tekemään, koska ei se yhteistoiminta nyt kahden kilpailevan järjestelmän välillä nyt mikään helppo kuvio käyttäjille ole hahmottaa (vaikka näiden kahden järjestelmän yhteiselo onkin poikkeuksellisen sujuvaksi mahdollista tehdä).
Cloudrivenin mukaan ottaminen tuohon listalle jäi yksinkertaisesti siihen, että teillä ei ole mitään blogia tai vastaavaa – ja pelkillä referenssicaseilla ei nyt tälle listalle oikein päässyt – etenkään tuore firma. Jatkossa ehdottomasti, koska intranet-palvelutuotteita ei monia Suomessa ole tarjolla. Gemilokin nykyisin kääntänyt oman tuotteensa fokuksen oppimisympäristöihin.
Lisää vain kommentteja ja ilmoittautumisia listan jatkoksi! Loistavaa! 🙂
TykkääTykkää
21.12.2012 at 11:26
Kiitos Perttu vastauksesta! Cloudrivenin blogi on allekirjoittaneen työlistalla, joten alkuvuodesta meillä on tarjota enemmän lihaa referenssien päälle.
TykkääTykkää
4.1.2013 at 18:54
Tervehdys Perttu, kiitoksia Systems Gardenin noteeraamisesta. Meilläkin kirjoituksesesi huomattiin, tosin kommenttisi intranet -osaamisen todentamisesta www-sivuilla syvästi sydämeen sattuikin.
Ehkäpä ne lukuisat intranet -projektit eivät ole tuoneet riittävästi näkemystä www-viestintään – kieltämättä julkisessa viestinnässämme on kehittämistä. Uudenvuodenlupauksena lupaan korjata asian Systems Gardenissa vuoden 2013 aikana.
Jatka hyvää työtä toimialamme selvittämisessä – meilläkin blogiasi luetaan. Ja tervetuloa koska tahansa käymään SG:ssä tutustumassa ja katsomassa toteutuksiamme, väittäisin että lukumäärässä tai laadussa emme hirveästi häviä isoveljillemme.
TykkääTykkää
6.2.2013 at 15:25
Terve Perttu T, Perttu M, Jari ja muut tutut 🙂
Solita tulee haastamaan ensisijaisesti nykyisiä suomalaisia intranet-markkinoita, ei niinkään toimijoita. Haluamme tuoda intranet-hankkeiden sisältöön uutta puhtia. Suomen paras intranet -kilpailu on ensimmäinen etappimme. Pääsimme suomalaisten intranetien ihon alle.
Tulemme toimimaan jatkossakin aktiivisesti intranet-markkinoilla. Hyödyllinen intranet kulkee käsikkäin organisaation tietotyökulttuurin kanssa. Teknologia antaa mahdollisuuksia. Me kasvatamme nämä mahdollisuudet saavutuksiksi ja vaikutukseksi.
TykkääTykkää