Hiljattain pidettyä Drupal vs. SharePoint -seminaariesitystä (esityksen pdf) varten tuli kartoitettua kotimaista SharePoint-markkinaa myös asiakkaiden näkökulmasta.
Integraattoreista tuli myös kyseltyä hieman kokemuksia mm. Microsoftin suunnalta ennen ja jälkeen seminaaripresen. Esitystä varten koostin kuvan mukaisen slaidin josta saa hieman visuaalista näkymää markkinakenttään.
Kannattaa toki suhtautua listaan varauksella, koska näkemykset eri firmojen toiminnasta ovat aina hyvin subjektiivisia. Microsoftin edustajat eivät esimerkiksi lähteneet mitenkään arvioimaan eri toimijoiden toimituskykyä vaan nimesivät vain toimittajia jotka heidän näkökulmastaan tulevat ns. ”useimmiten vastaan”. Kannattaa myös huomioida, että artikkelin kirjoittajana en edusta mitenkään puolueetonta näkemystä, koska työnantajani on listalla mukana oleva Sininen Meteoriitti.
Projektien lukumäärissä ja mainintojen määrissä kaksi integraattoria erottui muusta porukasta omaan sarjaansa kartoituksessa:
Tieto ja Sininen Meteoriitti ovat organisaatioina hyvin erilaisia. Tieto on jättimäinen pörssilistautunut it-talo joka on voittanut monia isoja SharePoint-projekteja viime vuosina ja on myös SharePoint 2010 -toimittajana kerännyt projekteja. Tiedon SharePoint-osaajien lukumääristä ei ole kuitenkaan ainakaan julkisesti saatavilla tarkkoja tietoja. Sininen Meteoriitti on taas vajaan 100 hengen yksityisomisteinen SharePointtiin erikoistunut integraattori. Meteoriitilla on vahva historia Microsoft-teknologioiden parissa ja SharePoint on jo pidempään ollut Meteoriitin ylivoimaisesti vahvin osa-alue.
Tiedon ja Meteoriitin jälkeen mainintoja saivat mm.
- AtBusiness
- Logica
- Endero
- Innofactor
- CCC
- Systems Garden
- Visualweb
- Digia
- CapGemini
- Fujitsu
- Onsight Helsinki
- Tietotalo
Listalla mainituista toimijoista vahvasti SharePointtiin panostavat ainakin AtBusiness ja Endero. Heidän verkkosivustoiltaan löytyykin paljon mm. referenssitietoa. Myös Logicalla on isoja SharePoint-projekteja ja referenssejä. Pienempiä kilpailijoita ovat etenkin Innofactor, Visualweb ja Systems Garden. Tunnetuista integraattoreista SharePoint-kentällä satunnaisesti seikkailevat myös Digia, CCC, CapGemini ja Fujitsu.
Laajan listan kaikista Microsoft-kumppaneista jotka ilmoittavat tekevänsä jotain SharePointilla voi löytää Microsoftin Solution Finder -sivustolta (tee haku sanalla ”sharepoint”). Kirjoitushetkellä tuloksena tulee 62 yritystä. Joukossa on toki paljon sellaisia toimijoita jotka ovat listanneet ”sharepoint”-sanan vain jotta pääsisivät esiin kuumalla hakusanalla. Joukossa on esimerkiksi Business Intelligence -toimijoita joiden projekteissa epäilemättä SharePoint tulee vastaan, mutta joilla tuskin on edellytyksiä minkäänlaiseen puhtaasti SharePointtiin liittyvään konsultointiin. Palvelusta voi kuitenkin päätellä, että SharePoint-osaamista löytyy useilta kymmeniltä toimijoilta Suomessa.
SharePoint-kumppaneihin liittyvää tietoa ja palvelukuvauksia löytyy myös uudesta Microsoft PinPoint -palvelusta jossa toimittajat ovat voineet laajemmin kuvata palveluitaan ja lisätä myös asiakasreferenssejä. Kiireiselle SharePoint-markkinakentän kartoittajalle PinPoint lieneekin parempi kohde, koska sen tiedot ovat monien firmojen osalta tuoreempia.
Monet kotimaiset SharePoint-toimijat ovat myös toimijoita joilla on useita eri sisällönhallintajärjestelmiä tarjonnassaan. Tällaisesta toimijasta hyvä esimerkki on esimerkiksi Sofokus. Kentällä on myös paljon pieniä toimistoja jotka voivat olla hyvinkin osaavia, mutta joilla ei ole välttämättä kuin pari todellista osaajaa. Esimerkiksi Solu Digitalilla on varmasti osaamista, mutta se osaaminen ei kovin laajoihin toteutuksiin skaalaudu. Myös aiemmalla listalla mainittu Onsight Helsinki kuuluu myös pienempiin toimijoihin joita ei isommissa projekteissa tule vastaan lainkaan vaikka firmaan keskittynyttä teknistä kompetenssia harva uskaltaa kyseenalaistaa.
Integraattoreiden palvelutarjonnassa on myös suuria eroja. Toiset ovat keskittyneitä intranet-ratkaisuihin, toiset vaikkapa Business Intelligence -puoleen. Asiakkaan kannalta onkin tärkeätä tietää ensin mitä haluaa, ja sitten vasta lähteä tutkimaan eri palveluntarjoajia tarkemmin.
Tärkeintähän asiakkaan näkökulmasta on löytää toimija joka on lähimpänä omaa tarvetta palveluidensa osalta ja jolla on myös mielellään samankaltaista asiakaskuntaa. Asiakkaan näkökulmasta kun homma toimii yleensä sitä paremmin mitä lähempänä palveluntarjoajan ydinliiketoimintaa omat tarpeet ovat. Mitä enemmän omat tarpeet ovat palveluntarjoajan näkökulmasta sivubisnestä, niin sitä huonompaa kohtelua on odotettavissa. Täten kannattaa hankkiutua sellaisen toimijan asiakkaaksi jolle SharePoint todella on tärkeä osa liiketoimintaa eikä vain ohimenevä trendi johon on muodin mukaan lähdetty.
Toinen keskeinen valintatekijä on palveluntarjoajan nykyinen asiakaskunta. Pienen firman ei kannata lähteä asiakkaaksi yritykselle joka palvelee pääasiassa isoja konserneja, ja julkishallinnon toimijan ei välttämättä kannata olla ainut julkishallinnon edustaja palveluntarjoajan asiakaskunnassa. Integraattoreiden toimintaan kun vaikuttaa varsin paljon se, että mitä oma asiakaskunta haluaa ja tarvitsee. Yksinkertaisesti ei kannata olla se ruma ankanpoikanen joutsenparvessa.
Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
14.6.2011 at 20:31
Olisiko järkevää tuoda samalla esille eri toimijoiden kompetenssitasot uuden Microsoftin luokituksen näkökulmasta? Onkohan tätä tietoa saatavilla kaikista mainituista yrityksistä?
TykkääTykkää
15.6.2011 at 09:11
Hieno esitys.
Uskalsit esittää asiat selkeillä numeroilla ja ottaa kantaa. Kiitos.
–Ahti
TykkääTykkää
16.6.2011 at 10:04
Kiitos kommenteista! PinPointista saisi tosiaan jo tietoja tuosta, että mitkä yritykset ovat saaneet mitäkin kompetenssitasoja valmiiksi. Tämä on tosiaan ihan hyvä mittari, koska nyt systeemi on niin paljon tiukempi. Taitaa tosin vielä olla prosessi kesken monilla ja veikkaisin, että vasta loppuvuodesta voidaan katsoa koko markkinaa.
PinPointista myös puuttuu esimerkiksi Tieto kokonaan. Jos nyt katsoo tuon listan toimijoita, niin aika harvalla on enemmän kuin yksi kultakompetenssi hallussaan. Mutta kyllä nuo kompetenssit aika hyvin ovat linjassa myös artikkelissa esitetyn listan kanssa. Jos katsoo esim. portals kompetenssia, niin kultaa löytyy mm. Meteoriitti, AtBusiness, Endero, Logica, Innofactor, Systems Garden, Digia, Onsight Helsinki.
Kenelläkään ei vielä tainnut olla kultaa content management kompetenssissa. Silver-kompetensseja löytyy sitten pitkä lista mm. Meteoriitilta ja AtBusinekselta.
TykkääTykkää
16.6.2011 at 21:40
Jaan Ahdin mielipiteen siitä, että blogikirjoitukseen linkitetty PDF-esitys on hyvä ja erityisesti rohkea ja tavallisen tylsistä kalvoista positiivisella tavalla poikkeava. ”Battlemaisestä” lähestymistavasta kovasti lisäpisteitä. Itse en tunne Drupalia riittävän hyvin kommentoidakseni sen osalta, joten kommentoin vain SharePointin näkövinkkelistä.
Useimmista kansainvälisistä esityksistä ja case-esimerkeistä ei saa ollenkaan yhtä kankeaa kuvaa SharePointista. Harmittavasti myös näkökulma SharePoint-onlineen (/ Office 365:een) puuttuu myös käytännössä kokonaan. Kokonaisuutena en pidä vanhanaikaisesta lähestymistä SharePointiin , toivottavasti Drupalia on käsitelty ajankohtaisemmin. Nykyaikaina projektit voi, ja minusta pitää, tehdä jouhevammin.
Blogikirjoitus ei tällä kertaa vastaa mielestäni ollenkaan Pertun yleistä tasoa. Blogikirjoitus olisi ollut ajankohtainen 2-3 vuotta sitten, tosin toimittajasta Onsight olisi jäänyt pois (ja AtBusiness olisi ollut TH). Listalla pitäisi olla mukana SharePoint-toimittajista ehdottomasti Accenture/Avanade, Bilot, Digital Illustrated ja Solita – vaan muutamia puuttuvia mainitakseni. Samoin SharePointia (pilvestä) palveluna tarjoavat Atea, Elisa, Sonera ja monet muut ansaitsisivat myös maininnan.
Hankinnassa asiakkaan tulee nykyaikana kiinnittää ensisijaisesti huomiota omien liiketoimintojen tarpeiden täyttymiseen, loppukäyttäjien palvelemiseen sekä kustannustehokkuuteen ja nopeaan muutostilanteisiin reagointiin. Ja tietysti hankinnan pitää sopia organisaation kokonaistiekarttaan. Toimittajia voi sitten olla 1, 2 tai 10 – ja toimittajien pitää pystyä todistamaan (lisä)arvonsa päivästä toiseen. Kaikkea ei kannata hankkia räätälöitynä, useimmat asiat löytyät valmistuotteista ja sisältyvät lisenssihintaan. Kokonaisuutta voi täydentää valmistuotteilla ja toki myös pilvipalvelut kannattaa katsoa läpi ennen räätäliprojektin käynnistystä. Valmistuotetta ei kannata pilata kalliilla ja turhilla räätälöinneillä.
SharePointia ei (useimmiten) pidä ajatella yksittäisenä saarekkeena, vaan osana organisaation kokonais infraa tietotyölle ja tiedon jakamiselle. SharePoint muuttuu aivan toiseksi tuotteeksi, kun sitä käytetään vaikkapa yhdessä Office 2010:n kanssa. Yhtenä esimerkkinä prosessien ja lomakkeiden sähköistäminen, http://community.office365.com/en-us/b/microsoft_office_365_blog/archive/2011/06/15/product-insights-access-and-forms-services-in-sharepoint-online.aspx ( sarjan muut pikavideot ovat myös katsomisen arvoisia).
Kannattaa vilkaista osoitteesta http://microsoft.blogit.kauppalehti.fi/blog/23934/viestinnan-kanavauudistus-etenee- Konecranesin Antti Koskelinin ajatuksia nykyajan IT-hankkeiden tiimoilta. Myös vaikkapa AtBusineksen blogista (http://www.atbusiness.fi/Blogi) löytyy tuoreita ja tervetulleita ajatusmalleja. Twitterissä esimerkiksi @whymicrosoft ja @MSCaseStudies jakavat mielenkiintoisia case-tarinoita maailmalta.
TykkääTykkää
16.6.2011 at 22:45
Kiitos Aki loistavasta kommentista.
Drupal vs. SharePoint -presen ”kankea” mallinnus oli tietoinen valinta ja siinä Drupalia kohdellaan täysin tasa-arvoisesti. Väittäisin jopa, että oli SharePointin kannalta parempi, että pilvimalli ei ollut mukana, koska Drupal Gardens on ollut jo pidempään todellisuutta, ja tämä olisi tuonut Drupalille etenkin web-skenaarioissa huomattavan edun. Näkökulmana esityksessä olivat nimenomaan raskaammat projektit, koska kummankin esiintyjän mielestä järjestelmät ovat nykytilassaan nimenomaan sellaisiin suunniteltuja – ja soveltuvia.
Huomautan myös, että vastaavia esityksiä ei aivan netti pullistele. Myös Drupalia kuvaavat esitykset ovat yleisesti ottaen kertaluokkaa positiivisempia ja maalailevampia. Presen iso ajatus oli juuri katsoa asioita paljon projekteja nähneiden konsulttien näkökulmasta ja unohtaa ne omat väritetyt lasit kokonaan. Yleisö itse asiassa antoi meille erittäin paljon palautetta siitä, että kerrankin sai kuulla mielipiteitä ja näkemyksiä joissa ei ollut liikaa kuorrutusta.
Mitä tulee listaukseen toimijoista, niin Accenture/Avanade on varmaan ihan hyvä lisäys, koska he ovat kyllä merkittävä toimija todella isoissa projekteissa. Jostain syystä ei vain lähteistä tuo tullut listauksessa vahvasti mukaan. Yksi maininta taisi olla ja sekin sellaisena, ”kaipa senkin voisi mainita” -jälkihuomautuksena. Mikähän lienee syynä? Voi olla, että se vähän unohtui, koska ei ole mikään erityisen kotimainen toimija vaikka kotimaisille konserneille hommia tekeekin.
Bilot, Digital Illustrated ja Solita jäivät mainitsematta tietoisesti, koska nämä eivät saaneet mainintoja käyttämistäni lähteistä ollenkaan ja jos olisin taas ryhtynyt listaamaan kaikki mahdolliset putiikit, niin rajanveto olisi ollut hyvin vaikeaa. Täten puolustan tuon blogiartikkelin linjausta, koska siinä on ihan aidosti otettu mukaan ne toimijat jotka saivat mainintoja ja joihin itsekin olen ns. kentällä törmännyt. Subjektiivinen katsaus on kuitenkin kyseessä.
TykkääTykkää
17.6.2011 at 07:11
Näkökanta oli isommat projektit,joten itse kyllä väitän, että SharePoint Online olisi hakannut Drupalin Gardensin mennen tullen esim. käyttäjämäärissä. Pelkästään Suomessa vaikkapa BPOS-D SharePoint Online seatin määrä on merkittävä. Mielenkiinto Office 365:een ja SharePoint Onlineen on ollut uskomattoman kova, mistä kertoo yli 100 000 asiakasta tupatentäydessä betavaiheessa. Web-käyttöön, eli internet-sivujen alustaksi, SharePoint Online ei toki kyllä vielä tänä päivänä sovellu (paitsi pienille organisaatioille).
Asiakkaan kannalta tietysti olennaisinta on se, että projektista ei tehdä raskasta – oli sitten kyseessä pilvipalvelu tai on-premises-ratkaisu. Tämä on keskeisin asia, mistä itse kritisoin esitystä (ainakin SharePointin osalta). SharePointin päälle kun samoja asioita voi tehdä paljon kevyemmin + saada samalla valmistuotteen ominaisuudet paljon laajemmin käyttöön. Raskailla projekteilla usein myös rikotaan valmistuotteen yhteensopivuus tuleviin versiopäivityksiin sekä estetään vaikiotoimintojen tehokas ja monipuolinen hyödyntäminen. Näihin asioihoin toivoisin itse asiakkaiden kiinnittävän huomiota. Lisää aiheesta vaikkapa omassa blogissamme, http://www.sulava.com/2011/02/ala-pilaa-sharepointia-raataloimalla/
TykkääTykkää
17.6.2011 at 18:18
Vastauksena yllä esitettyyn kysymykseen: Suomessa on ainoastaan kaksi yritystä, jotka ovat korkeimman gold-tason kumppaneita sekä Content Management – että Portals and Collaboration -osaamisalueissa. Toinen on Sininen Meteoriitti ja toinen ilmeisesti Tieto.
http://www.meteoriitti.com/fi-FI/tiedotteet/ajankohtaista/sininen-meteoriitti-sertifioi-sisallonhallinnan-osaamisensa-korkeimmalle-tasolle
TykkääTykkää
17.6.2011 at 22:17
Kiitos täydennyksistä. Näköjään sertit ja projektien määrät myös korreloivat. Edelleenkin tosin hieman kummallista, että Tieto ei ole tuolla PinPointissa, mutta Walkaman lähteeseen varmasti voi luottaa.
Akille huomautus, että Drupal Gardens on palveluna hankittava web-julkaisujärjestelmä. Ei suinkaan mikään ”sähköposti ja kaikkea muuta intranet-sälää pilvestä” -paketti kuten BPOS tai tuleva 365. Toki ymmärrän tarpeesi nähdä Microsoftin tarjonta ylivoimaisena, ja sehän on yleensäkin se Microsoftin kilpailutaktiikka (featurejen määrä ja laajuus). Drupal taas on räätälöinnin ja tuotteiden väliin sijoittuva alusta jolla voi kasata räätälöintiä tehokkaammin monenlaisia ratkaisuja. Ei SharePointtia ja Drupalia oikeasti voikaan laittaa järkevästi rinnakkain ja siksi tuossa meidänkään presessä ei ollut kyse siitä että ”kumpi voittaa” – siinä nyt vain haluttiin tuoda näkökulmaa siihen että mihin ja miten näitä tuotteita kannattaa käyttää – eli auttaa asiakkaita jotka tuntuvat hyvin sitkeästi Drupalia ja SharePointtia vertailevan – vaikka sellainen vertailu varmasti sinun ja Microsoftin mielestä onkin ihan tyhmää 😉
TykkääTykkää
17.6.2011 at 22:28
Perttu, aika julma tuo kommenttisi jossa kutsut BPOSia ja 365:sta ”säläksi pilvestä”. Uskoisin, että olet hetken kuluttua eri mieltä kun näet mitä kaikkea niillä on kotimaassakin tehty. Minusta on todella pelottavaa, kun tupla-kultakumppanin (ja vielä Content Management ja Portals & Collaboration!) edustajilta tulee vielä tänä päivänä moisia kommentteja.
Onneksi uusi hallituksemme katsoo asioita tuorein silmin – Neuvottelutulos hallitusohjelmasta, 17.6.2011, sivu 50: ”Sosiaalisen median ja muun interaktiivisen tieto- ja viestintäteknologian käyttöä hallinnon ja kansalaisten välisessä kanssakäymisessä lisätään asiakaslähtöisesti.”
TykkääTykkää
18.6.2011 at 12:26
Se on jännä Aki miten tunteellisesti suhtaudut jos joku ei hehkuta MS:n tuotteita kritiikittömästi 🙂 Ei tuossa minun kommentissani ole mitään tavoitetta vähätellä sitä tarjontaa vaan ainoastaan osoittaa kahden eri tarjonnan olevan ihan eri maailmoista (ja en viittaa laadullisiin eroihin).
Fakta vain on, että siitä tarjonnasta ei ole vielä kuin powerpoint-demoja olemassa (ja valituille harvoille jotain beta-testitunnuksia) ja kaikki meistä eivät vielä usko niiden perusteella tulevan paketin maagisuuteen. Uskon kyllä, että sieltä tulee mahtavaa settiä (ja tiedät ihan tarkkaan, että Meteoriitissakin asia on isosti pöydällä), mutta en vain kuulu siihen porukkaan joka lähtee hehkuttamaan asioista ennenkuin on nähnyt miten asiat toimivat käytännössä.
TykkääTykkää
18.6.2011 at 12:47
Okei, oletin, että olette käyttäneet betaa – Office 365 on siis nykyään avoimessa betassa ja julkaistaan 28.6.2011. Minä kyllä hehkutan Office 365:sta avoimesti, käytämme sitä itse tuotannossa, ml. SharePoint Online intranetin ja extranetiemme alustana. Samoin toki myös asiakkaamme ovat aloittaneet (testi)käytön ja/valmistautumisen. Tietysti innostuksesta huolimatta pitää myös kyetä tunnistamaan, mihin Office 365 sopii tänä päivänä ja mihin sitä ei vielä ole tarkoitettu.
Mutta olet Perttu oikeassa, suhtaudun kovin tunteella asioihin, varsinkin uuteen teknologiaan ja erityisesti sen tuomiin mahdollisuuksiin tehdä asioita eri tavalla 🙂
TykkääTykkää
5.10.2011 at 12:07
Linkki kirjoituksen alussa mainittuun esityksen pdf:ään näyttäisi kuolleen. Siis http://mearra.com/sites/mearra.com/static/drupal-vs-sharepoint.pdf antaa Page Not Found.
TykkääTykkää
6.10.2011 at 09:16
Kiitos huomiosta Jussi! Laitoin viestiä Vesalle jos vaikka saataisiin linkki taas toimimaan. Preseä ei taida olla muualla verkossa toistaiseksi, ja tuohon kohteeseen on linkitetty varsin monesta paikasta jo. Toivottavasti saadaan se takaisin.
TykkääTykkää
6.10.2011 at 18:30
Nyt on linkki taas toiminnassa. http://mearra.com/sites/default/static/drupal-vs-sharepoint.pdf
Lisää on tulossa kun tuossa hiljattain vedettiin sama setti laajennettuna EPiServerillä. Se oli kunnon kolmiodraamaa 🙂
TykkääTykkää
22.12.2011 at 22:55
Pekalle ja Pertulle (toki myös Akille ja muillekin :-)) tiedoksi, että CM ja P&C kultakomboseuraan on tällä viikolla liittynyt Innofactor (toki meillä on myös neljä muuta kultaista kompetenssia). Lisää tietoa löytyy esim. http://pinpoint.microsoft.com/fi-FI/PartnerDetails.aspx?PartnerId=4295774397 .
TykkääTykkää
23.12.2011 at 15:11
Hieno homma, onnittelut! 🙂
Ja hyvää joulua kaikille!
TykkääTykkää