TechDays 2011 -seminaarissa käytiin tänä vuonna mielenkiintoinen paneelikeskustelu SharePointista. Aiheena olivat SharePoint 2010 -toimitusprojektit, hyvät käytänteet projekteissa asiakkaan näkökulmasta ja yleinen markkinatilanne. Paneelikeskustelun veti Jussi Roine (Onsight Helsinki) ja allekirjoittaneen lisäksi keskustelemassa olivat: Juho Friberg (Microsoft Finland), Perttu Monthan (AtBusiness), Jani Rautiainen (Metso), Jari Kotola (Sulava).

Katso koko paneelikeskustelu Microsoft Showcase -videopalvelusta.

Itse alleviivasin keskustelussa seuraavia asioita:

  • Tiukat aikataulut vaikeuttavat SharePointin valmistoimintojen hyödyntämistä. Toimittajatkaan eivät hallitse laajan järjestelmän kaikkia toimintoja ja asiakkaidenkin kannattaa tämä hyväksyä.
  • Räätälikoodia kannattaa välttää viimeiseen asti. Valmistoimintojen hyödyntäminen ei kuitenkaan aina onnistu ilman vaatimuksien taivuttamista. Vaatimuksien taivuttaminen taas on hyvin vaikeata jos aikataulu on tiukka ja lukittu.
  • Pilotoinnin kautta eteneminen sopii hyvin SharePointille. Pilotointimallia kannattaa täydentää SharePoint-tiekartalla. Kannattaa myös harkita erilaisia käyttöönottomalleja. Voi olla järkevää ottaa palveluita käyttöön ensin pienemmissä ryhmissä.
  • Pilvipalveluiden harkittu hyödyntäminen askel kerrallaan. Esimerkiksi pienet extranetit voivat olla hyviä pilottikohteita. Laajemminkin ryhmätyötilat ovat potentiaalinen pilvipalveluiden ensiaalto.
  • Osaajapula on todellinen, mutta uusia ja kovia osaajia ei välttämättä ole mahdollista löytää mistään. Tämä ei kuitenkaan ole niin iso ongelma jos emme tee siitä liian isoa ongelmaa. Ongelma voidaan nimittäin ohittaa osittain kouluttamalla liiketoimintaosaajia käyttämään paremmin SharePointtia. Ylipäätään ala tarvitsee enemmän ”tuoteosaajia” ja vähemmän ”koodiosaajia”.
  • Asiakkaiden pitäisi valita, että suhtautuuko SharePointtiin tuotteena vai alustana! Jos esimerkiksi suhtautuu alustana ja haluaa räätälöidä paljon toimintoja, niin voi hyödyntää esimerkiksi kaukoulkoistusta halutessaan. Jos taas haluaa nimenomaan hyödyntää tuotteena, niin tärkeintä on saada tiivis yhteistyö ja edetä pilottimaisesti.
  • ”Parhaita käytänteitä” on syntynyt paljon SharePointin tekniseen toteutukseen, mutta pehmeämpiin asioihin (kuten fiksuun dokumenttienhallintaan, wikien käyttöön, ryhmätyötilojen käyttöön ym) ei ole syntynyt samanlaisia käytänteitä vielä. Tässä kehityksessä ollaan myös aivan alkuvaiheessa vielä – valitettavasti.

Katso koko paneelikeskustelu Microsoft Showcase -videopalvelusta.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.