Martin White on tehnyt erinomaisen listan parhaista intranet-seminaareista eri puolilla maailmaa. Listalla on mm. Step Two:n seminaari Australiassa ja J. Boyen seminaari Lontoossa. Kummankin toimiston asiantuntijoita voi pitää johtavina intranet-asiantuntijoina maailmassa joten seminaareiltakin voi odottaa paljon.

Suomessa intranet-aiheisia seminaareja ei ole ollut kovin paljon viime vuosina. Parhaat seminaarit ovat kenties olleet IIR:n järjestämiä seminaareja (nykyisin FYI). IIR/Talentumin seminaareissa on kuitenkin yleensä kovin vähän asiantuntijapuheenvuoroja ja enemmänkin asiakkaiden projektitarinoita. Viime vuosina intranet-aiheiset IIR:n seminaarit ovat myös toistaneet itseään varsin pahasti (Disclaimer: Olen toki itsekin ollut puhujana, mutta sanon näin tästä huolimatta.). Etenkin asiantuntijapuheenvuorojen puute on näkynyt kokonaislaadussa. Asiakkaiden puheenvuoroissakin on yleensä kuultu lähinnä viestinnällisistä intraneteista, joissa ei suuria innovaatioita ole nähty viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Asiantuntijapuheenvuoroja onkin jopa helpommin saatavilla Suomessa osallistumalla eri yrityksien järjestämiin intranet-aiheisiin seminaareihin. Tosin viime aikoina Suomessa on ollut melkoinen ”sähköinen työpöytä” -villitys, joten useimmat intranet-aiheiset puheenvuorot on pidetty sen otsikon alaisuudessa. Sama meno jatkunee vuonna 2011.

Sähköinen työpöytä -villitys myös laajentaa intranettiin liittyviä aiheita. Esimerkiksi dokumenttienhallinta ja ryhmätyöskentely pitäisi ehdottomasti sisältyä tähän kokonaisuuteen, mutta niin vain kyseiselle aiheelle järjestetään yleensä omat seminaarit. Samoin esimerkiksi sosiaalisen median työkalut yrityksiin ja vaikkapa pikaviestintä joutuvat usein erillisiin seminaareihin vaikka todellinen haaste on juuri näiden kaikkien tuomisessa fiksusti ja yhtenäisesti työntekijöiden käyttöön.

”Perinteisiä” intranet-seminaarejakin tosin on tulossa vuonna 2011. FYI järjestää helmikuussa ”Intranet” -aiheisen seminaarin, jossa päähuomio vaikuttaa olevan viestinnällisen intranetin uudistamisessa. Tosin kyseessä on ehkä enemmänkin koulutustilaisuus, koska seminaarissa on vain kaksi puhujaa (Tatu Kuivalahti ja Anja Alasilta). Tatu on kirjoittanut yhdessä Luukkosen Jussin kanssa vuonna 2003 intranet-aiheisen kirjankin. Myös Anja Alasilta on kirjoittanut ja kouluttanut paljon intranet-sisällöntuotannosta. Esimerkiksi ”Blogi tulee töihin” -kirja käsittelee terävästi intranet-blogien mahdollisuuksia ja hyviä käytänteitä. Myös ”Meili meitä pyörittää” -pokkari on erinomainen tietotyöläisen taskuopas hyvään sähköpostietikettiin. Täten seminaarilta voi odottaa varsin kokemusperäistä lähestymistä – mutta todennäköisesti myös varsin perinteistä lähestymistä intranet-maailmaan.

Myös tammikuun lopussa järjestettävä Sähköinen tiedonhallinta -seminaari sivuaa intranet-aiheita, ja tarjoaa siinä sivussa rautaisannoksen organisaatioiden tiedonhallinnan perusasioita.

FYI:n johtamisen seminaari keskittyy maaliskuussa tiedolla johtamiseen ja sielläkin intranetit ja organisaatioiden tiedonhallinta on keskipisteessä. Alustavassa ohjelmassa on kärkipuheenvuoroja varsin päteviltä henkilöiltä.

Maaliskuussa FYI järjestää seminaarin myös dokumenttien hallinnasta jolloin viimeistään aletaan puhua samoista asioista uudestaan. Tosin tämäkin on yhden kouluttajan vetämä tilaisuus, joka lienee lähempänä intensiivikoulutusta kuin seminaaria. Kouluttajana on pitkän linjan dokumenttienhallinta-asiantuntija Juha Anttila. Juha on kirjoittanut dokumenttienhallinnasta myös kenties tunnetuimman kotimaisen teoksen.

Myös monien yrityksien seminaareja kannattaa seurata. Esimerkiksi IITC ja OnSight järjestävät SharePoint-aiheisen seminaarin, jossa keskitytään intranetteihin ja ryhmätyötiloihin. Muita intranetteihin keskittyneitä ja seminaareja järjestäviä yrityksiä ovat mm. Sininen Meteoriitti, Digia ja atBusiness.

Disclaimer: Kirjoittaja työskentelee Sinisessä Meteoriitissa konsulttina.


Tilaa blogin Parhaat palat -kooste, uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.